Posted by beauty - - 0 ulasan

Seperti ketika ingin mandi, kita tidak boleh terus menjirus air di atas kepala, sebaliknya harus membasahkan kaki dahulu, kemudian pertengahan badan, bahu dan akhirnya baru kepala. Selepas itu mandi lah sepuas hati seperti biasa (jangan lupa bersabun). Kenapa? Supaya sistem saraf dan organ dalaman badan tidak 'terkejut' dan anda cepat jatuh sakit walau usia masih muda.

Begitu juga apabila membersihkan wajah. Jangan terus sental ke pipi tapi mulai dahulu dari bahagian dagu (dalam gerakan memutar) dan perlahan2 naik hingga ke dahi. Pada bahagian hidung bolehlah digosok atas ke bawah, bawah ke atas berulang kali.

Teknik ini juga harus menjadi amalan ketika menyapu penyegar dan pelembab pada wajah. Kenapa? Agar kulit muka sentiasa 'naik'/cekang dan tidak cepat menggeleber. Memang la tika muda sental macam mana pun ia tetap kembali normal, tetapi bila makin berusia dan kulit sudah kurang keanjalannya, tabiat seperti itu akan mempercepatkan wajah melendut.


(foto sekadar hiasan)
-menjaga wajah dengan cara yang betul penting agar produk yang anda beli tidak sia2/membazir dan anda mendapat manfaat maksimum daripadanya..

Tapi berbeza pula tika anda menyapu foundation (bedak asas) dan bersolek, kerana ia harus dimulai dari dahi dahulu kemudian turun hingga ke dagu. Kenapa? Sebab ia harus mengikut arah pertumbuhan bulu roma kita (yang tunduk ke bawah). Barulah solekan tidak nampak bercapuk dan cantik serata.

Jadi selepas ini usah salahkan foundation jika solekan anda tampak bersememeh. Mungkin anda silap cara menyapukannya pada wajah.